Estas en: Valencià www.ateneumusical.org Ateneu Musical www.ateneumusical.org Noticies www.ateneumusical.org Les bandes de música i las associacions festeres volen regular la suspensió d'actes per la plutja

Les bandes de música i las associacions festeres volen regular la suspensió d'actes per la plutja

Comparteix-ho al Facebook Compartir al Facebook
Ateneu Musical

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), l'Associació Sant Jordi d'Alcoi i la Unió Nacional d'entitats Festeres (UNDEF) han acordat iniciar els treballs per a la redacció d'un conveni que regule la participació de les bandes de música en les festes de moros i cristians, i abordarà, entre altres assumptes, la problemàtica de la suspensió dels actes a l'aire lliure en situacions climatològiques adverses com la pluja. Durant el passat cap de setmana es va celebrar a Altea la 40 Assemblea General de la FSMCV centrada enguany en els problemes de les bandes que participen en estes festes. La FSMCV agrupa a les més de 500 bandes de música de la comunitat.


En la ponència i taula redona sobre les relacions de les bandes de música amb les entitats festeres va participar Francisco López, president de la UNDEF; Antonio Llinares, assessor musical de l'Associació Sant Jordi d'Alcoi; Daniel Ferrero, vicepresident de l'Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians i representants de la FSCMV. A partir d'ara es constituirà una comissió de treball per a elaborar un conveni que posteriorment serà ratificat en les assemblees de cada associació i serà de compliment obligatori per a totes les entitats. L'objectiu de la FSMCV és sumar al mateix posteriorment a les entitats organitzadores de les Falles, Fogueres de Sant Joan, Magdalena de Castelló i actes de Setmana Santa, així com a la Federació de Municipis i províncies.

Un dels principals problemes que abordarà el conveni és la suspensió dels actes per la pluja, una de les principals reivindicacions de les bandes de música, que van al·ludir a la "dignitat" dels músics que participen en els actes, a la salut dels intèrprets més jóvens i al valor econòmic dels instruments que s'espatlen per l'aigua. "Per al fester sempre plou poc, i per al músic molt", va assenyalar el representant de la banda de l'Orxa, el ponent Vicente Juan Bonet. El president de la UNDEF va subratllar que "si plou, plou en totes les parts igual. Però per a la majoria de bandes no és així", en al·lusió a la suspensió d'entrades i desfilades enguany per la pluja en xicotets municipis a instàncies dels músics, mentres en els grans, com Alcoi o Ontinyent, les bandes solen continuar. López va demanar "sentit comú" a les bandes i "assentar-nos a parlar", ja que "es juga l'esforç de persones i famílies senceres, no d'un any, sinó d'una vida sencera per fer capitanies". El representant de l'Associació Sant Jordi d'Alcoi va qualificar de "complicada" la suspensió de les entrades en esta ciutat. "En altres llocs si plou el mateix públic és el que abandona i se'n va a sa casa, però a Alcoi la gent es queda amb el paraigua esperant", va apuntar. Davant de la insistència en el debat de diversos representants de les bandes per les condicions en què a Alcoi s'obliga de vegades a desfilar a les bandes Llinares no va descartar la possibilitat de suspendre en un moment donat el defile, però va demanar diàleg. "Ens hem de posar d'acord", va afegir. "Esta iniciativa és un punt de partida", va argumentar.

El conveni que proposa elaborar la FSCMV contemplarà també assumptes com l'obligació de les entitats organitzadores de no contractar a bandes de música no pertanyents a la federació, a fi de garantir la qualitat de l'actuació i la preservació del fi social de les societats tradicionals. A més obligarà que les actuacions es realitzen amb un nombre mínim de músics, un assumpte que afecta més Falles i Fogueres, i a crear la figura de l'assessor musical en totes les associacions que organitzen els actes.

En l'Assemblea de la FSMCV es va acordar sol·licitar a la Generalitat Valenciana que les societats musicals siguen declarades Bé d'Interés Cultural, i que es concedisca el títol d'entitat Protectora del Patrimoni Cultural Valencià a la FSMCV.

Galeria d'Imatges

Calendari d'events

<<diciembre de 2023>>
lunmarmiéjueviesábdom
272829301

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1234567

Accés a la Intranet

www.ateneumusical.org Usuari:
www.ateneumusical.org
www.ateneumusical.org Password:
www.ateneumusical.org Login
www.ateneumusical.org

Ateneu Musical

Ateneu Musical Contesta